Sliby nesliby… nám je to asi fuk!

16. 11. 2018 9:56:11
Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest...

Události posledních dní ohledně Andreje Babiše i Andreje Babiše mladšího hýbou touto republikou už od vydání reportáže dua Slonková-Kubík (nebo Kubík-Slonková?) - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prulomove-svedectvi-v-kauze-capi-hnizdo-slonkova-a-kubik-vypatrali-zmizeleho-babisova-syna-60198?utm_source=Seznamzpravy_static&utm_medium=sidebar_promo&utm_campaign=&utm_content=3.

S Andrejem Babišem seniorem nesouhlasím v podstatě od jeho vstupu do politického života. Ona parta, která za AB stojí a říká si ANO, mi také není názorově blízká. Ale pokud to většině voličů nevadí...

Nebudu se věnovat ani juniorovi. Nehodlám rozebírat kroky, které dělá Petr Fiala za ODS a další strany opozice. Nechci se vyjadřovat ani k výzvám k rezignaci předsedy vlády, natož ke hlasování o důvěře vlády.
Je toho plný internet, je toho plná ČT24. Vyjadřují se k tomu komentátoři všech novin, celé dny probíhá online sledování celého případu.
Komentátoři, novináři řeší případnou demisi a jednotlivé kroky, které mohou nastat. Rozebírá se vyslovení nedůvěry a kroky, které by měly následovat. Dokonce i varianta předčasných voleb. Přemýšlí se o všem možném. Co mi ale chybí je morální rozměr...

Poslanec i senátor po svém zvolení skládá slib tohoto znění: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.


Člen vlády slibuje toto: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.

Každá personální změna, každý vládou předložený, či schválený, zákon s sebou nese stín pochybnosti kolosálního střetu zájmů prakticky na všech úrovních. Předseda vlády se vyjádřením svého syna dostal do ještě komplikovanější situace, než ve které byl v roli ministra financí i v jaké byl při svém jmenování do současné funkce.

Senát AB v hlasování u bodu Stanovisko k současné politické situaci vyzval k rezignaci. Výsledky hlasování lze najít zde: https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasy?G=17729&O=12. Zarážející je, že pouze jeden člen Andrejovy partaje v senátu hlasoval proti, ostatní se zdrželi hlasování.
Po návratu premiéra ze zahraničí následovalo jednání vlády a tisková konference, kde ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) národu řekli, že se nic neděje a vše je v pořádku (https://www.novinky.cz/domaci/489088-babis-vysvetloval-kauzu-ministrum-pet-minut-staci-to-haji-ho-brabec.html).
První muž hnutí, Jaroslav Faltýnek, se nechal slyšet, že z poslaneckého klubu všichni členové stojí za svým předsedou (https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2653130-faltynek-poslanecky-klub-ano-stoji-jednoznacne-za-babisem?fbclid=IwAR3Xm9UxQHtL6LD4Kx0rD-rDalmbc9gVVsC1WiRO0yByEhhV1Q95JRYno68).

Bez ohledu na politickou příslušnost jsem zastáncem myšlenky, že není možné, aby nové, když už ne staré, skutečnosti nebyly impulsem k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, zda je správné tvrdošíjně trvat na politické funkci tak, jak to činí Andrej Babiš a jeho parta.

Nechce se mi věřit, že nikdo, ani jeden, z poslaneckého klubu ANO, si nepoložil otázku, zda není něco špatně! Ani jeden nezapochyboval a jako jeden muž celá skupina pevně věří, že vše, co padlo v letech minulých, i v dnech nedávných, nemůže obsahovat ani kousek pravdy.
Skutečně každý ze sedmdesáti osmi poslanců hnutí ANO vykonává svůj mandát ve smyslu poslaneckého slibu?
Skutečně jsou ministři za ANO, především ministr spravedlnosti, přesvědčeni, že nedochází žádným způsobem k ohrožení legislativních procesů?

Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, na svou čest a svědomitě ve smyslu zákonů České republiky, její ústavy, v zájmu všeho lidu?

Autor: David Veselý | pátek 16.11.2018 9:56 | karma článku: 18.18 | přečteno: 543x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1561

Programátor, rýpal a milovník dobrého jídla, hudby a brakové kinematografie...

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...