Klobouk dolů, pane Moravče

8. 01. 2019 8:00:00
Otázky Václava Moravce si nenechávám ujít již delší dobu. Ovšem první Otázky roku 2019 pan moderátor předvedl extra výkon.

V otázkách, které neodmyslitelně patří k nedělnímu obědu (ačkoli mnohokrát si je pouštím až ze záznamu v průběhu týdne), se po delším čase ukázal Andrej Babiš. Bez oponenta, jak bývá poslední dobou zvykem napříč televizními debatami. Asi nemá smysl se zabývat tím, proč se Duel jmenuje duel, či Partie partií, když tam chodí ministerský předseda sám. Svým způsobem to i chápu, že pan exministr financí a současný předseda vlády debatovat s opozicí vlastně nechce – ono kdyby tam byl někdo z koaličních partnerů.

Původně jsem si myslel, že to bude tentokrát nuda. Popravdě vzpomeňme na časy, kdy chodil debatovat ještě s oponenty. Asi nejznámější, nejhumornější a nejostřejší střet byl duel Babiš vs Kalousek (https://www.youtube.com/watch?v=lS1rB5Upz2w).
Opak se stal pravdou. Po dlouhé době to pro mě byly opravdu „výživně zábavné“ Otázky.

Ve stručnosti pro ty, kteří pořad neviděli (https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/219411030500106/), zde je seznam témat:

  • Výstavba dálnic, rekonstrukce Ředitelství silnic a dálnic
  • Vládní agenda v kontextu předvolebních slibů
  • Daňové úlevy – sliby vs realita
  • Bezpečnostní hrozba jménem Huawei a ZTE

Co jsme se dověděli, že vláda dělá?

  • Stavíme nejvíce dálnic v historii ČR, problémy jsme zdědili od tradičních vlád a komunistů, číslům Národního kontrolního úřadu ohledně výstavby silnic a dálnic nevěříme, ŘSD nemělo ani Twitter jakožto komunikační nástroj s novináři, D1 se neopravuje, ale staví se od začátku
  • Dnes je jiná doba, změnila se situace, tak není třeba plnit předvolební sliby, důležité je vládní prohlášení
  • Snižujeme daně nejvíce v historii ČR, vybíráme daně nejlépe v historii ČR, investujeme nejvíce v historii ČR
  • Jsme svrchovaný stát, čínský velvyslanec lže, ale omluvu požadovat nebudeme, hrozbu bereme vážně

Jako obvykle se stalo to, že premiér příliš neodpovídal na položené otázky, nebo pouze vyhýbavě a nepřímo. Došlo i na výklad pohádek. Ze začátku Václav se stoickým klidem stále opakoval své otázky, na něž víceméně nedostal odpověď, zasazené do kontextu čísel Nejvyššího kontrolního úřadu a Českého statistického úřadu. To vše opřené o předvolební sliby a programové prohlášení vlády.
Následně jsem z pana Moravce, obzvláště v části vládní agendy, měl pocit, že mírně rezignuje a nechal se urputností v neodpovídání na otázky a touhou sdělit cosi občanům umořit. Opak byl pravdou. Po krátkém „úpadku“ opět nastoupil v plné síle.

Na internetu, obzvláště na facebookových diskuzích, se názory liší. Když to zjednoduším, tak se diskutující rozdělili na dvě skupiny. Jedni si myslí, že tuto debatu Václav Moravec nezvládl už jen proto, že přistoupil na podmínku Andreje Babiše, že bude v Otázkách sám. Druhá skupina zastává názor, že to naopak zvládl skvěle – k této skupině se přikláním i já.

Nedělám si iluze, že připravit takový pořad je jednoduchá záležitost. Každou neděli se řeší aktuální témata z uplynulého týdne. Času na přípravu asi nebude mnoho. Připravit osnovu, vybrat témata a tato témata zasadit do kontextu let minulých i do současnosti musí být na přípravu náročný úkol pro nemalý tým žurnalistů; novinářů, kteří musejí mít přehled v české, ale i zahraniční politice.

Obecně zastávám názor, že vést debatu s politiky je náročné cvičení. Každý politik je „od přírody“ vybaven schopností neodpovídat na otázky přímo. Ani na ty jednoduché. Politik má zakořeněno, že je lepší nic neslibovat, ale dlouho o tom mluvit nepřímo až abstraktně. A především neuvádět termíny.
Dostane-li se tvrdý a nekompromisní podnikatel do politiky, těžko bude měnit své manažerské zvyky z pozice nejvyššího šéfa svého impéria, a bude se jako politik chovat stejně jako manažer. Diskuze se stává obtížnou, spíše nežádoucí, obzvláště pokud někdo má jiný názor, nebo jako v těchto Otázkách jiná čísla.

Za dobu, kdy tento pořad sleduji, si nepamatuji, že by kdy Václav Moravec nebyl připraven, či se nechal upozadit. Neuvědomuji, že by některému hostu stranil. Vždy na mě působí profesionálně, nad věcí a v naprostém klidu. I v případě náročných debat jako jsou právě ty s Andrejem Babišem. A v přímém přenosu.

Právě proto: Klobouk dolů, pane Moravče!

Autor: David Veselý | úterý 8.1.2019 8:00 | karma článku: 40.12 | přečteno: 6730x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.21 | Přečteno: 437 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1544 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 253 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 190 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1561

Programátor, rýpal a milovník dobrého jídla, hudby a brakové kinematografie...

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...